Opoziția din Somalia avertizează cu privire la potențiale tulburări după ce șeful poliției a fost concediat

Solus

Membru
Membru personal
Fondator BitArena
Moderator
Utilizator
Înscris
6 Iul 2018
Mesaje
459
Scor reacție
84
Puncte
26
Locație
Bucuresti
Site web
www.bitarena.eu

Reputation:

Potențial de neliniște în Somalia, avertizează parlamentarii opoziției după ce șeful poliției a fost concediat pentru că s-a opus unei măsuri a președintelui Mohamed de prelungire a mandatului său.

Sâmbătă, soldații militari l- au păzit pe fostul șef al poliției Sadaq Omar Hassan.

Ruptura ar putea vedea forțele întorca unul împotriva celuilalt și de a crea o oportunitate pentru insurgența Al Shabaab de a exploata.

You must be registered for see images

"I-am sfătuit să arunce armele în ultimii 20 de ani. Este începutul războiului în seara asta", a declarat Abdi Ahmed Dhuhulow, senator somalez.

"Dar cerem guvernului să nu forțeze oamenii să se ocupe de arme împotriva lor. Altfel, lupta este inevitabilă."

Țara se află în ghearele războiului civil din 1991 și încearcă să se reconstruiască cu ajutor internațional.

Somalia i-a acuzat pe unii dintre susținătorii săi străini de subminarea suveranității sale după ce guvernul dezbătut a fost amenințat cu sancțiuni pentru decizia de prelungire a mandatului său cu doi ani.

Președintele Mohamed Abdullahi Mohamed a semnat miercuri o "rezoluție specială" care îi prelungește mandatul, în ciuda expirării mandatului său în februarie, și avertizează în repetate rânduri că o astfel de măsură nu va fi sprijinită de puterile occidentale.

Posibile sancțiuni

Aceasta a urmat prăbușirii totale a discuțiilor sprijinite de ONU dintre guvernul central din Mogadishu și două dintre statele semiautonome din Somalia cu privire la modul de a continua alegerile amânate din națiunea fragilă.

Principalii aliați străini și susținători financiari au mustrat decizia în termeni fermi.

Aceștia declară că prelungirea mandatului amenință pacea și stabilitatea în Somalia și distrage atenția de la lupta sa împotriva grupului islamist Al-Shabaab.

Statele Unite, un partener cheie în războiul împotriva terorii, și Uniunea Europeană a avertizat cu privire la sancțiuni și alte sancțiuni ar trebui să discuțiile față de alegerile dintre partidele rivale nu sunt reluate urgent.

"Deși apreciem temerile prietenilor și partenerilor noștri internaționali pentru stabilitatea și securitatea Somaliei, este regretabil să asistăm la faptul că campionii principiilor democratice nu sprijină aspirațiile poporului somalez de a-și exercita drepturile democratice", a afirmat ministerul de externe al Somaliei într-o declarație emisă miercuri seara,

"Declarațiile incendiare încărcate de amenințări, care subminează independența politică și drepturile suverane ale instituțiilor naționale, vor servi doar la încurajarea organizațiilor teroriste și a elementelor anti-pace din Somalia".

Acesta a declarat că guvernul a fost alături de camera inferioară a parlamentului în decizia sa de a aproba prelungirea mandatului, declarându- l legal și necesar pentru a deschide calea alegerilor libere și corecte.

Guvernul a promis alegeri pentru o singură persoană și un vot în decurs de doi ani. Administrațiile din trecut au făcut promisiuni similare, dar nici un astfel de vot a avut loc în jumătate de secol în Cornul Africii națiune.
 
Sus Jos