Introducere in MySQL

Solus

Membru
Staff member
Fondator BitArena
Moderator
Utilizator
Joined
Jul 6, 2018
Messages
469
Reaction score
85
Points
26
Location
Bucuresti
Website
www.bitarena.eu

Reputation:

Un sistem de gestiune a bazelor de date relaţionale (SGBDR) este un instrument esenţial în numeroase medii, de la utilizările mai tradiţionale în contexte de afaceri, cercetare si învăţământ şi până la aplicaţiile mai recente, cum ar fi operarea motoarelor de căutare din Internet.
Totuşi, în ciuda importanţei unei baze de date performante pentru gestiunea şi accesul la resursele informaţionale, aceasta s-a dovedit a fi dincolo de resursele financiare a numeroase instituţii. Din punct de vedere istoric, sistemele de baze de date au constituit o propunere costisitoare, firmele distribuitoare percepând onorarii substanţiale, atât pentru program cât şi pentru asistenţa necesară, iar deoarece motoarele de baze de date prezentau frecvent cerinţe hardware substanţiale pentru a putea rula cu performanţe cât de cât rezonabile, costurile erau si mai mari.
In anii din urmă, situaţia s-a schimbat, atât din punct de vedere al echipamentelor, cât si din acela al programelor.

Calculatoarele personale au devenit necostisitoare, dar puternice; pe de altă parte, a apărut o întreagă mişcare în direcţia scrierii unor sisteme de operare cu performanţe ridicate pentru aceste calculatoare, sisteme disponibile la preţul unui compact disc ieftin, sau chiar gratuit, prin Internet.
Acestea includ numeroase sisteme derivate din BSD UNIX (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD), precum si diferite forme de Linux (RedHat, Caldera, LinuxPPC, pentru a numi doar câteva).
Producţia de sisteme de operare gratuite care să permită utilizarea calculatoarelor personale la maximum de capacitate s-a desfăşurat în mod concertat cu dezvoltarea unor instrumente disponibile gratuit, cum ar fi gcc, compilatorul GNU de C, fiind în mare măsură posibilă datorită acestora din urmă. Aceste eforturi de a pune programele la dispoziţia oricărui doritor au avut ca rezultat ceea ce se numeşte acum mişcarea Open Source si au generat multe programe importante. Cel mai solicitat sit FTP din lume, şi anume ftp.cdrom.com, rulează FreeBSD.
Apache este cel mai folosit server Web din Internet. Alte succese ale iniţiativei Open Source sunt limbajul de scripting de uz general Perl si PHP, un limbaj a cărui popularitate este într-o creştere rapidă, datorită uşurinţei cu care permite scrierea paginilor Web dinamice. Toate acestea contrastează cu soluţiile „de firmă", care vă obligă să folosiţi produse costisitoare, create de fabricanţi care nici măcar nu furnizează codul sursă.
Programele de baze de date au devenit si ele mai accesibile. Sistemele de baze de date precum Postgres şi mSQL au devenit disponibile gratuit sau la un preţ scăzut.
Mai recent, producătorii comerciali, precum Informix şi Oracle, au început să-si ofere programele gratuit pentru sisteme de operare precum Linux. (Totuşi, aceste din urmă produse sunt livrate, în general, numai în formă binară, fără suport, ceea ce le limitează utilitatea.)
Unul din noii veniţi în domeniul bazelor de date cu preţ scăzut sau gratuite este MySQL, un sistem client/server de gestiune a bazelor de date relaţionale originar din Scandinavia. MySQL include un server SQL, programe client pentru accesul la server, instrumente administrative şi o interfaţă de programare pentru scrierea propriilor dumneavoastră programe.
Bazele sistemului MySQL au fost puse în 1979, o dată cu instrumentul pentru baze de date UNIREG, creat de Michael "Monty" Widenius pentru compania suedeză TcX. în 1994, TcX a început să caute un server SQL pentru a-1 utiliza la dezvoltarea aplicaţiilor

Introducere Web.

Compania a testat unele servere comerciale, dar toate s-au dovedit a fi prea lente pentru tabelele de mari dimensiuni ale firmei. De asemenea, compania a examinat mSQL, dar acestuia îi lipseau anumite caracteristici obligatorii pentru TcX. în consecinţă, Monty a început să programeze un server nou.
Interfaţa de programare era proiectată în mod explicit pentru a fi similară celei folosite de mSQL, deoarece pentru mSQL erau disponibile numeroase instrumente gratuite, iar prin utilizarea unei interfeţe similare aceleaşi instrumente puteau fi folosite pentru MySQL, cu un efort de portare minim.
în 1995, David Axmark de la Detron HB a început să facă presiuni pentru ca TcX să lanseze MySQL pe Internet.
De asemenea, David lucra la documentaţie şi la a determina MySQL să construiască folosind utilitarul GNU configure. MySQL 3.11.1 a fost dat lumii întregi în 1996, sub forma de distribuţie binară pentru Linux si Solaris, în prezent, MySQL funcţionează pe mult mai multe platforme si este disponibil atât în formă binară, cât şi sursă.
MySQL nu este un proiect Open Source, deoarece este necesară o licenţă în anumite condiţii.
Totuşi, MySQL se bucură de o amplă popularitate în comunitatea Open Source, deoarece termenii de licenţă nu sunt foarte restrictivi, (în esenţă, MySQL este în general gratuit, dacă nu doriţi să obţineţi profit prin vânzarea sistemului sau a unor servicii care necesită utilizarea acestuia.)
Popularitatea sistemului MySQL nu este limitată la comunitatea Open Source.
Da, rulează pe calculatoare personale (într-adevăr, o bună parte din programarea cu MySQL are loc pe sisteme Linux ieftine). Dar MySQL este portabil si rulează pe sisteme de operare comerciale (precum Solaris, Irix si Windows) şi pe echipamente care merg până la servere de întreprindere, în plus, performanţele sale rivalizează cu acelea ale oricărui sistem de baze de date cu care doriţi să îl comparaţi şi poate manipula baze de date de mari dimensiuni, cu milioane de înregistrări.
MySQL apare foarte clar în imaginea care se desfăşoară dinaintea ochilor noştri: sisteme de operare disponibile gratuit, care rulează pe echipamente puternice, dar necostisitoare, punând la dispoziţia unui număr de oameni mai mare ca oricând o putere substanţială de prelucrare a datelor şi alte caracteristici, pe o varietate de sisteme mai largă ca oricând. Această „coborâre" a barierelor economice în ceea ce priveşte prelucrarea automată a datelor pune soluţii puternice pentru baze de date la dispoziţia unui număr fără precedent de mare de persoane şi instituţii.
De exemplu, eu folosesc MySQL cu Perl, Apache şi PHP pe calculatorul meu. G3 PowerBook, care rulează LinuxPPC. Aceasta îmi permite să-mi transport oriunde rezultatele activităţii mele.
Preţ total: costul calculatorului PowerBook.
Instituţii care în trecut se mărgineau să viseze la a exploata în folos propriu puterea unui SGBDR cu performanţe ridicate au acum această posibilitate, la un preţ foarte redus. Utilizarea bazelor de date este tot mai frecventă si la nivel individual. Oameni care nu se gândeau niciodată că vor folosi baze de date încep să ia în considerare tot felul de utilizări ale acestora, din moment ce procurarea unui sistem de baze de date este facilă - de exemplu, stocarea si accesul la rezultatele unor cercetări genealogice, urmărirea si întreţinerea colecţiilor de diferite tipuri
(fluturi, mărci poştale, cărţi de joc cu jucători de baseball etc.), asistenţă în demararea unei afaceri sau furnizarea de posibilităţi de căutare pentru situri Web personale.

Introducere

De ce să optez pentru MySQL?
Dacă sunteţi în căutarea unui sistem gratuit sau necostisitor de gestiune a bazelor de date, puteţi alege din mai multe opţiuni: MySQL, mSQL, Postgres, unul din motoarele gratuite (dar fără suport) furnizate de producătorii comerciali şi aşa mai departe. Când comparaţi MySQL cu alte sisteme de baze de date, gândiţi-vă la ceea ce este cel mai important pentru dumneavoastră. Performanţă, suport, caracteristici (conformantă cu SQL, extensii etc.), condiţii si restricţii de licenţiere, preţ; toate acestea constituie factori care trebuie luaţi în considerare. Date fiind aceste consideraţii, MySQL are de oferit numeroase caracteristici atractive:
• Viteză. MySQL este rapid. Programatorii pretind că MySQL este cel mai rapid sistem de baze de date pe care îl puteţi găsi. Puteţi verifica această afirmaţie vizitând http: //www. mysql. com/benchmark. html, o pagină de comparaţie a performanţelor din situ! Web MySQL.
• Uşurinţă în utilizare. MySQL este un sistem de baze de date cu performanţe ridicate, dar relativ simplu, a cărui configurare şi administrare sunt mult mai simple decât în cazul sistemelor mai mari.
• Cost. MySQL este gratuit pentru majoritatea utilizărilor interne. Vezi secţiunea „MySQL este gratuit?" ulterior în această introducere.
• Suport pentru limbaje de interogare. MySQL înţelege SQL (Structured Query Language - limbaj de interogare structurat), limbajul preferat al tuturor sistemelor moderne de baze de date. De asemenea, puteţi avea acces la MySQL folosind aplicaţii care acceptă ODBC (Open Database Connectivity), un protocol de comunicaţie cu bazele de date creat de Microsoft.
• Caracteristici. La server se pot conecta mai mulţi clienţi simultan. Clienţii pot folosi mai multe baze de date simultan. Puteţi obţine acces la MySQL în mod interactiv, folosind numeroase interfeţe care vă permit să introduceţi interogări şi să vizualizaţi rezultate: clienţi în linie de comandă, browsere Web sau clienţi X Window System. De asemenea, este disponibilă o varietate de interfeţe de programare pentru limbaje precum C, Perl, Java, PHP şi Python. Astfel, aveţi opţiunea de a folosi programe client preambalate sau de a vă scrie propriile programe client pentru aplicaţii personalizate.
• Conectivitate şi securitate. MySQL poate fi folosit integral în reţele, iar bazele de date sunt accesibile de oriunde din Internet, deci vă puteţi partaja datele cu oricine, oriunde. Dar MySQL are controlul accesului, astfel încât persoanele care nu au dreptul să vă citească datele nu vor avea această posibilitate.
• Portabilitate. MySQL rulează pe numeroase varietăţi de UNIX, precum şi pe alte sisteme non-UNIX, ca Windows şi OS/2. MySQL rulează pe echipamente de la calculatoare de birou la servere cu performanţe ridicate.
• Distribuţie liberă. MySQL este uşor de obţinut; pentru aceasta, folosiţi-vă browserul de Web. Dacă nu înţelegeţi funcţionarea unei componente sau sunteţi curios cu privire la un algoritm, vă puteţi procura codul sursă si îl puteţi examina. Dacă nu vă place modul de funcţionare a unei componente, îl puteţi modifica.
Dar suportul? Bună întrebare; o bază de date nu este de prea mare folos dacă nu puteţi obţine asistenţă în raport cu ea.
Ajutorul de care aveţi nevoie. Realist vorbind, însă, veţi avea întrebări la care nu m-am gândit niciodată sau pentru care nu am avut spaţiu suficient. Veţi descoperi că mai există şi alte resurse, dar şi că MySQL este dotat cu un sistem de asistenţă performant:
• MySQL include un manual de referinţă de mari dimensiuni (450 de pagini si mai creşte...)
• Sunt disponibile contracte de asistenţă tehnică de la dezvoltatorii MySQL, pentru cei care preferă un acord formal.
• Există o listă de corespondenţă activă, la care se poate înscrie oricine. Această listă conţine numeroşi participanţi utili, inclusiv dezvoltatorii MySQL. Ca resursă pentru asistenţă, mulţi o găsesc suficientă pentru necesităţile proprii.
Comunitatea MySQL, programatori si ne-programatori, este extrem de cooperantă. Răspunsurile la întrebările din lista de corespondenţă sosesc, de regulă, în câteva minute. La semnalarea unor hibe, programatorii lansează un remediu în câteva zile (uneori ore!), iar remediile sunt disponibile imediat prin Internet. Comparaţi aceasta cu experienţa deseori frustrantă a navigării prin canalele „bizantine" de suport ale marilor producători. (Aţi fost pe-acolo? Şi eu am fost. Ştiu ce alternativă să folosesc atunci când am o întrebare despre un produs. Nu se poate face comparaţie între a fi pus pe „apel în aşteptare" la discreţia unui producător si posibilitatea de a publica o întrebare într-o listă de corespondenţă şi a verifica existenţa răspunsurilor atunci când îmi convine.)
MySQL este un candidat ideal pentru evaluare dacă vă aflaţi în procesul de selectare a sistemelor de baze de date. Puteţi încerca MySQL fără nici un pericol de implicare financiară. Totuşi, dacă vă încurcaţi, puteţi folosi lista de corespondenţă pentru a fi ajutat. O evaluare costă o parte din timpul dumneavoastră, dar acest lucru este valabil indiferent de sistemul de baze de date pe care îl aveţi în vedere - si este perfect adevărat că timpul de instalare si configurare pentru MySQL este mai redus decât pentru multe alte sisteme.
Folosiţi deja un alt SGBDR?
Dacă în prezent utilizaţi un alt sistem de baze de date, trebuie să treceţi la MySQL? Nu în mod necesar. Dacă sunteţi satisfăcut de sistemul dumneavoastră actual, de ce să vă deranjaţi cu o atare tranziţie? Dar dacă vă simţiţi limitat de sistemul folosit, trebuie categoric să aveţi în vedere MySQL. Poate că performanţele sistemului dumneavoastră curent reprezintă o problemă, sau poate că sistemul respectiv este „de firmă" şi nu vă place să fiţi „blocat" de acesta. Poate aţi prefera să folosiţi componente hardware care nu sunt acceptate de sistemul dumneavoastră actual sau poate că programul este furnizat în format binar, iar dumneavoastră preferaţi să aveţi la dispoziţie codul sursă. Sau poate că pur şi simplu e prea costisitor! Toate acestea reprezintă motive pentru a lua în considerare MySQL. Folosiţi această carte pentru a vă familiariza cu posibilităţile sistemului MySQL, puneţi câteva întrebări în lista de corespondenţă MySQL si probabil că veţi găsi răspunsurile necesare pentru a lua o decizie.
Dacă aveţi în vedere trecerea de la un alt sistem de baze de date SQL la MySQL, examinaţi pagina de comparaţie din situl Web MySQL, la adresa crash-me-choose. htmy. Apoi, consultaţi capitolele care tratează tipurile de date MySQL şi dialectul SQL. Puteţi ajunge la concluzia că versiunea de SQL acceptată de sistemul dumneavoastră curent de gestiune a bazelor de date relaţionale este mult prea diferit şi că portarea aplicaţiilor dumneavoastră ar implica un efort semnificativ.
Introducere 15
O parte din evaluarea dumneavoastră trebuie să o reprezinte încercarea de a porta diferite exemple, desigur, deoarece s-ar putea să nu fie atât de greu precum credeţi. S-ar putea să nu fie chiar atât de greu chiar dacă sistemul dumneavoastră de baze de date este unul mai vechi, care nu înţelege SQL. Eu am convertit recent un sistem de gestiune a înregistrărilor de la un SGBDR care nu era bazat pe SQL. Nu exista nici o asemănare între limbaje care să poată fi utilizată, iar unele dintre tipurile de date nu aveau echivalent în SQL. Acest proces a necesitat conversia metodelor de acces la reţea si zeci de programe de introducere bazate pe ecran si de interogări „conservate". A fost necesară o lună si jumătate de eforturi „cu normă întreagă", ceea ce n-a fost chiar atât de rău.
 
Top Bottom