Exportatorii pakistanezi și indieni sunt de acord să împartă proprietatea basmati asupra orezului

Solus

Membru
Membru personal
Fondator BitArena
Moderator
Utilizator
Înscris
6 Iul 2018
Mesaje
465
Scor reacție
85
Puncte
26
Locație
Bucuresti
Site web
www.bitarena.eu

Reputation:

Deși vechii rivali India și Pakistanul sunt deja blocați într-o mulțime de dispute terestre și maritime, exportatorii din ambele părți au fost de acord să împartă proprietatea asupra prețuitului orez Basmati din regiune, cea mai bună soluție la această problemă pentru a ajunge pe piețele UE.

India a depus o cerere în UE prin care solicită o indicație geografică pentru orezul Basmati, o măsură opusă de Pakistanul vecin, care a depus propria cerere de indicație geografică protejată.

O indicație geografică este o etichetă aplicată produselor cu o origine geografică specifică care are calități sau reputație bazate în principal pe factorii naturali și umani de origine ai acestora.

You must be registered for see images attach


Cu toate acestea, exportatorii pakistanezi și indieni consideră că proprietatea comună a Basmati este singura soluție viabilă la litigiu.

"Trebuie să existe o proprietate comună, care este o soluție logică la dispută", a declarat Faizan Ali Ghouri, un exportator de orez din Karachi, agenției Anadolu.

New Delhi și Islamabad au pretins mult timp că sunt originile orezului Basmati, care este produs în mare parte în ambele țări. Provincia Punjab mai mare, care a fost împărțită în Punjabul de Est (India) și Punjabul de Vest (Pakistan) în 1947, este originea orezului Basmati.

"Nu există nici o logică în cererea ambelor țări pentru exclusivitatea unică. Deși originea sa este Punjabul pakistanez, acesta este cultivat de ambele părți ale graniței", a declarat Ghouri, adăugând: "Prin urmare, o proprietate comună este singura soluție viabilă la disputa de lungă durată".

Cumpărătorii UE, a afirmat el, preferă de asemenea proprietatea comună asupra orezului, deoarece doresc să mențină atât New Delhi, cât și Islamabadul la bord în ceea ce privește exporturile de mărfuri.

"O proprietate comună este în interesul lor (al cumpărătorilor din UE) din două motive. În primul rând, cererea pentru Basmati a crescut în ultimii trei ani, iar în al doilea rând, doresc o alternativă în cazul în care producția unei țări este redusă", a adăugat el.

Încurajând opiniile lui Ghouri, Ashok Sethi, directorul Asociației de Export Punjab Rice Millers din India, a declarat că cei doi vecini ar trebui să protejeze împreună moștenirea Basmati.

"India și Pakistanul sunt singurele două țări care produc Basmati în lume. Ambele țări ar trebui să colaboreze pentru a salva patrimoniul și a proteja regimul de indicație geografică al orezului", a declarat el agenției Anadolu.

"Sute de mii de fermieri (de ambele părți) sunt asociați cu producția de Basmati. Trebuie să le protejăm afacerile", a susținut el.

Nici o obiecție

În 2006, UE, în temeiul normelor sale speciale, a recunoscut Basmati ca produs comun al celor două țări.

Pakistanul exportă 500.000-700.000 de tone de orez Basmati în diferite părți ale lumii, cu 200.000 până la 250.000 de tone expediate în țările UE, potrivit datelor Ministerului Comerțului pakistanez.

Pakistanul câștigă anual 2,2 miliarde de dolari, comparativ cu cele 6,8 miliarde de dolari ale Indiei din exporturile Basmati.

Vijay Setia, un exportator din New Delhi, a declarat că India are o concurență "sănătoasă" cu Pakistanul față de exporturile Basmati și nu are nicio obiecție ca Islamabadul să primească propria etichetă de indicație geografică.

"Ambele țări exportă orez Basmati. India, în cererea sa către UE, nu a declarat niciodată că este singurul producător Basmati din lume", a afirmat el în timp ce discuta cu Agenția Anadolu.

"Am spus întotdeauna că este o moștenire comună a proprietății Indiei și Pakistanului", a afirmat el. Cu toate acestea, Pakistanul simte că a rămas în urma Indiei și va capta piața dacă Delhi primește aprobarea mai devreme, a continuat să se certe.

Muzzamil Chappal, un alt exportator din Karachi, a declarat că India nu a produs Basmati până în 1966.

Basmati semințe, a susținut el, au fost luate la Indian Punjab din Pakistan undeva în jurul anului 1965.

În perioada 2016-2017, India a încercat pentru prima dată să obțină dreptul de proprietate asupra basmati de tip 1121 în UE, potrivit lui Chappal.

Cu toate acestea, a adăugat el, măsura a fost contracarată după ce Pakistanul a înaintat o cerere similară. A doua mișcare indiană din 2020 a fost din nou dejucată de contra-revendicarea Islamabadului, a adăugat el. "Disputa duce la proprietate comună, în opinia mea", a susținut el.

Istoricul originii

Nathi Ram Gupta, președintele Asociației Exportatorilor de Orez din India, a susținut că Pakistanul nu ar fi trebuit să ridicat nicio obiecție cu privire la afirmația privind indicația geografică a Indiei.

"Am fi avut eticheta de indicație geografică până acum dacă Pakistanul nu ar fi obiectat", a afirmat el.

Potrivit lui Ghouri, exportatorul pakistanez, semințele Basmati 370 au fost înregistrate pentru prima dată în timpul dominației coloniale britanice în 1933, care a recunoscut orașul Kala Shah Kaku din provincia Punjab din nord-estul Pakistanului ca origine.

Waris Shah, un poet punjabi sufi (mistic) din districtul Jhang, a menționat, de asemenea, Basmati în faimosul său poem Heer-Ranjha bazat pe povestea populară tradițională a lui Heer și a iubitului ei Ranjha.

"Waris Shah a fost primul care a folosit cuvântul Basmati în formă scrisă", a afirmat Ghouri. Agenția Anadolu
 
Sus Jos